Onze passie

Alpaca's

Welkom op onze alpacaboerderij

Alpaca's te koop

Fons

Geslacht : Ruin
vader : Bastille
moeder : AM Laila
geboortedatum : 31/05/2020
kleur : Bay Black
VERKOCHT

Kamiel

Geslacht : Ruin
vader : GAL Eros
moeder : AM Jewel
geboortedatum : 16/05/2020
kleur : Light Brown
VERKOCHT

Mambo

Geslacht : Ruin
vader : Flanders Ice
moeder : Sunsetestate Everleigh
geboortedatum : 31/07/2021
kleur : Dark Brown

Josfientje

Geslacht : Merrie
vader : SA Eternity
moeder : AM Laila
geboortedatum : 22/06/2022
kleur : Multi
VERKOCHT

Wat ooit begon als hobby is een echte passie geworden

We kwamen eind 2017 aan in Tongeren. Onze alpacaboerderij is gelegen in Belgisch Limburg. We hadden een huis met 2 weiden, waar 7 schapen op liepen van de vorige eigenaar en die overwoekerd waren met brandnetels.

Wat moet een mens daarmee ? Zo groeide het idee om alpaca’s te houden, we hadden gehoord dat dit goede grasmachines waren.

Zogezegd zo gedaan en gingen we opzoek naar een goede alpacafokker met een hart voor dieren. Twan was voor ons een goede leermeester, hij leerde ons alles van alpaca’s.

Paar maanden later kwamen de eerste 3 alpaca’s “K3” een witte, zwarte en bruine merrie. Wat later kochten we nog een zwangere merrie bij. Dit was de basis van onze kudde.

Na de eerste scheerbeurt begonnen we ook na te denken over de wol, wat gingen we ermee doen ? Het is de meest prestigieuze natuurlijke vezel ter wereld omdat het vele unieke eigenschappen heeft. Alpacawol onderscheidt zich namelijk door zijn isolerend vermogen, dat 7 keer hoger is dan dat van schapenwol, en zijn ongeëvenaarde zachtheid, die dicht in de buurt komt van die van kasjmierwol. Deze wol beschermt je dus veel beter tegen de kou, met zachtheid, zonder je ooit te laten zweten dankzij de thermo-regulerende eigenschappen. In tegenstelling tot alle andere wolsoorten bevat Alpacawol geen lanoline. Lanoline is de allergene stof waar een groot aantal mensen gevoelig voor is. Het is ook ongelooflijk licht, aangenaam om te dragen en respecteert de meest gevoelige huiden.

Je kan vandaag in ons Ruttermolenwinkeltje handgebreide mutsen en sjaals vinden. Brei je ze liever zelf ? We bieden je 100% alpacawol van ons dieren aan. Of sokken, kussens en knuffels. We zijn een verkooppunt geworden van “Apu Kuntur”, een bedrijf gespecialiseerd in alpacaprodukten  . Voor onze B&B voorzien we donsdekens van eigen dieren. Omdat dit dekbed ademend is, is het geschikt voor alle seizoenen. Zowel in de winter als in de zomer kan het lichaam genieten van een aangename warmte die niet alleen aangepast is aan de lichaamstemperatuur, maar ook aan de temperatuur van de kamer waarin men slaapt. Men zal nooit meer te warm of te koud hebben, wat voor een betere slaapcomfort zorgt.

De passie groeide snel, en we keken uit naar dekhengsten van de beste lijnen in ons land. Door de jaren heen en genetische selectie heeft dit onze expertise verfijnd en stelt ons instaat om hoogwaardige kwaliteit aan te bieden.

Alpaca’s zijn sociale dieren en daar hechten we dan ook veel belang aan. Doordat we een kleine kudde houden, kunnen we aan elk dier evenveel aandacht besteden, zijn ze sociaal, halstertam en echte gezelschapsdieren waar je gemakkelijk mee opwandel kan gaan als je dit wil. Wij zijn intens bezig met de gezondheid van onze dieren waarin verzorging en voer voorop staan. Al onze dieren zijn ingeschreven bij Alpaca Association Benelux (AAB) is een internationale alpacavereniging, die zich richt op zowel grotere alpacafokkers als kleinere fokkers. De dieren worden 2 keer per jaar gekeurd door dierenarts Thijs Flahou.

Heb je interesse in het aanschaffen van alpaca’s ? Wij hebben regelmatig dieren te koop voor zowel de hobbyist als de fokker. Informeer gerust naar de mogelijkheden. Na afspraak ben je van harte welkom voor een bezoek en verdere informatie.”

Of wil je graag een rondleiding ? Ben je met minimum 10personen ? Dan bieden we je op afspraak een bezoek van circa 2uur aan, waarin je kennis maakt met de alpaca’s, daarna zal je met gids de watermolen bezoeken. Tijdens de rondleiding verwennen we je graag met 3 streekgebonden proevertjes en een drankje van eigen bodem.
Wij doen geen wandelingen of knuffelsessies met onze dieren.

© 2024 De Ruttermolen - Alle rechten voorbehouden

Blijf op de hoogte!