Tongeren

Tongeren is zoveel meer dan de poort naar het mooie Haspengouw, het “Toscane van het noorden”.

Haspengouw, één van de grootste fruitstreken in Europa.

We vinden hier kasteellandschappen met burchten, religieuze monumenten en mergelgrotten die je onderdompelen in het rijke verleden. Romeinse ruïnes en middeleeuwse restanten.

Tongeren de eerste stad van België ademt geschiedenis uit.

Van de Romeinse en middeleeuwse stadswallen tot de imposante gotische basiliek en het bekoorlijke begijnhof, beschermd als UNESCO werelderfgoed.

De Tongerse geschiedenis leest als een avonturenverhaal.

In ’54 voor Christus verslaan de lokale stammen de Romeinen nabij Tongeren. Een van de leiders is Ambiorix, koning van de Eburonen. Zijn vreugde is van korte duur. De legioenen keren wraakbelust terug en halen genadeloos uit. De Eburonen worden nagenoeg uitgeroeid. Ambiorix ontsnapt en verdwijnt. Tot hij in 1866 plots opduikt op de Grote Markt van Tongeren…. Als standbeeld.

Bij het begin van de 2 de eeuw na Christus starten de Romeinen met de bouw van de omwalling rond de stad. De muur is zes meter hoog, twee meter dik en 4544 meter lang, langer nog dan die van toonaangevende Romeinse stad Keulen. In de loop der eeuwen verbrokkelt de muur.

Vanaf de 11 de eeuw kent Tongeren een economische heropbloei. Handelswijken en ambachten schieten uit de grond. Vanaf de 13 de eeuw komt er een nieuwe omwalling die gedeeltelijk het tracé van zijn Romeinse voorganger volgt. Torens en toegangspoorten beschermen de stad tegen indringers. Kloosters, kerken en een begijnhof verfraaien de binnenstad. Tot een grote brand in 1677 nagenoeg het hele centrum in de as legt.

Tongeren komt deze klap maar langzaam te boven. Pas in 1830 (de oprichting van België) volgt er een nieuwe heropbloei. Vandaag is Tongeren weer die bruisende plek van weleer. Waar de geest van de Romeinen en de economische ijver van de middeleeuwse gilden versmelten in een boeiende en gezellige stad met alle hedendaags comfort.

De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix.

Nu prikkelt de stad met zijn moderne geest. Kooplustigen vinden hun gading in de gezellige winkels van Tongeren. Bourgondiërs nippen van een lokaal Amburonbiertje op de stemmige terrasjes aan de Grote Markt. Fijnproevers laten zich gastronomisch verwennen in een van de stijlvolle restaurants.

Zelfs op zondag bruist Tongeren. Met de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Of de maandelijkse koopzondagen wanneer alle winkels de deuren wijd openzetten en er tal van activiteiten zijn voor het hele gezin.

Andere leuke uitstappen bij een verblijf in de Ruttermolen

© 2024 De Ruttermolen - Alle rechten voorbehouden

Blijf op de hoogte!